日本建築家協会建築年鑑

JIA優秀建築選 2023

JIA日本建築大賞・JIA優秀建築賞

日本建築家協会優秀建築選 100作品

OYAKI FARM BY IROHADO

OYAKI FARM BY IROHADO

※写真・文章等の転載はご遠慮ください。

北面全景。円形屋根による本棟、トイレ、休憩所

写真:takeshi noguchi

遠野 未来(遠野未来建築事務所)

信州の伝統食「おやき」の老舗店の新たな展開として長野IC近くにつくられた新工場とカフェ・直売所である。「赤い土器のくに」といわれ弥生時代に栄えたこの地域の記憶をつなぎ長い時間軸と大地と循環する「生命力のある」建築。隆起する大地と重なる円による生命体の生成と運動という「精神の杜」、伝統的構法を生かし職人技術を伝承発展させる「社会の杜」、県産材と建設残土を使った環境負荷を低減する「自然の杜」という3つの「杜」をめざしてつくられた。

Tono Mirai (Tono Mirai architects)

A new factory and cafe of the long-established company ‘Irohado’ of Shinshu traditional food “Oyaki” in Nagano. This area flourished during the Yayoi periodknown as the “communityof red earthenware”. Thisarchitecture was designedwith the aim of creating three “forests”. ‘spirit’ utilizes Life force that connects the long time memories of the place and circulation between life and earth. ‘Society’ utilizes traditional construction methodsand develop craftsmanship techniques ‘Nature’ utilizeslocal materials and construction waste to reduce environmental impact.